BIOS NEDİR? NE İŞE YARAR?                           

AWARD_SW - SKY_FOX - j262 - HLT - SER - BIOSTAR - ALFAROME

BIOS NEDİR? NE İŞE YARAR?

"Basic Input/Output System" (Temel Giriş/Çıkış Sistemi) kelimelerinin baş harflerinin birleşmesinden meydana gelen BIOS,PC'nizin çalışması için gereken temel yapı olarak özetlenebilir.Sadece okunabilir bellek (ROM) üzerine yazılmış bir yazılım olan BIOS, anakartınızın özelliklerini yönetebilmeniz/ kullanabilmeniz,diğer donanımlar arasında bir bağ kurması için görev yapar."Sadece Okunabilir Bellek" üzerinde olmasından dolayı,burada kalıcıdır.Kalıcı olmasının bir sebebi ise,her defasında PC'nizi açtığınızda BIOS'un işlem yapmasıdır.İşletim sisteminiz ile diğer donanımlarınız arasında bir bağ kurmaya olanak sağlar.
Örneğin:
Ses kartı,modem gibi parçaları üzerinde barındıran bir anakart aldığınızda, anakartınızın üzerine takılı olan aygıtların listesini işletim sisteminize BIOS verir.Anakart üzerinden desteklenen bir donanımı iptal ettiğimizde ise (Örneğin,BIOS'dan anakartın ses özelliğini iptal ettik) işletim sisteminiz bu aygıtı artık görmeyecektir.Diğer taraftan,BIOS bir yazılım olduğundan,anakartın dengeli + performanslı çalışması için kullanıcılara ayar yapma olanağı sunuyor."BIOS,anakartınızın özelliklerini ve üzerine takılı olan donanımların çalışması için gereken parametreleri,kullandığınız işletim sistemine aktaran,bir işletim sistemidir."Farklı markaların ürettikleri farklı BIOS'lar var.Bunlar: AWARD,AMI ve Phoenix BIOS.Phoenix BIOS ile AWARD BIOS birleşerek,bazı anakartlarda ikisinin ortak ürünü olan BIOS'lar kullanılmaktadır.
CMOS Setup Utility
Çoğu BIOS ayarlarının karşısında bulunana bu seçeneklerden ilki yani,"Enabled" o ayarın aktif olduğunu,"Disabled" ise devreden çıkarılmış olduğunu gösterir.Ayarları değiştirmek için <+> ve <-> tuşlarını kullanabilirsiniz.
Standart CMOS Setup
Date/Time : Sistem saatini ve tarihini buradan ayarlayabilirsiniz.Aslında sistem saatini ve tarihini Windows veya DOS'tan da ayarlayabilirsiniz.İşletim sistemlerinin saat ve tarihleri BIOS'dakilerden farkı olmaz.Tarih konusunda küçük bir not düşmek gerekli: Yıl iki basamaklı görünüyorsa 2000 yılı sorununuz olabiliyor.Yani 2000 yılında tarih 00 olarak görünecektir.Sistem ve uygulamalarınızın tümü 1900 yılı gibi algılayabilir.Ancak uzunca bie süredir anakartlarda bu sorun,yıl dört haneye çıkarılarak giderilmiştir ve tarihin 2079 yılına kadar gösterilmesi sağlanmıştır.
Sabit Diskler :
BIOS ve anakartlar 4 IDE sürücüye (sabit disk veya CD-ROM) destekler.IDE disketlerinizin ayarlarını "Hard Disks" adlı bu bölmede görebilirsiniz.Ancak sisteminizdeki IDE CD sürücüler veya SCSI sürücüler burada görünmez.Burada disklerinizin MODE bilgisini tüm disk sürücülerinizin için AUTO olarak seçmenizi öneririz.Böylese BIOS,POST sırasında diskinizin özelliklerini belirleyip sistemi ona göre açabilir.BIOS diskinizi bu şekilde,ana BIOS Setup menüsünden "IDE HDD Auto Detection" seçeneği ile BIOS'un diskinizi bulmasını sağlayabilirsiniz.Hard Disk bölmesindeki parametreler diskinizin kafa,silindir,sektör sayısı ve teknoloji ile ilgili bazı bilgiler içerirler.Nadirende olsa BIOS bazı diskleri otomatik olarak tanımayabilir.Bu durumda disk türünü (Type) "User"(Kullanıcı) olarak seçip disk üzerinde yazan bu parametreleri elle girerek diskinizi tanıtabilirsiniz.Neyse ki günümüzde tüm yeni anakartlarda "IDE HDD Auto Detection" seçeneği var ve bu çoğu diski tanımamazlık etmez.
Disk Sürücüler :
Hemen hemen her PC'de bir disket sürücü vardır.Hatta bazılarında iki tane olabilir.İşte bu bölmeden disket sürücünüzün tipini seçeceksiniz.Tek bir disket sürücünüz varsa bunu 1.44M,3.5" olarak seçebilirsiniz.Diğer disket sürücü (Drive B) ise "Not Installed" (Kurulmamış) olarak bırakılır.Günümüzde çoğu disket sürücü 1.44MB'lık diskleri okur.Bir ara 2.88MB'lık disket sürücülerde çıktı ama bu kapasiteye sahip diskler pek yaygınlaşmadığı için sürücüleride yaygınlaşmadı.
Video :
Bu,monitörünüzün tipi ile ilgili bir ayardır.Eskiden 40 veya 80 sütunluk CGA monitörler veya mono monitörler varken bu ayar işe yarardı.Artık hep renkli VGA veya SVGA monitörler kullanıldığı için bu ayar EGA/VGA olarak bırakılıyor.
Halt-On :
POST,yani BIOS'un gerçekleştirdiği donanım testleri sırasında bir donanım hatası ile karşılaşılırsa sistem durur.Halt-On seçeneği ile bazı hataların dikkate alınmamasını,POST işleminin devam ederek sistemin açılmasını söylenebilir.Bu seçenekler aşağıdaki gibidir.
No errors POST Hiçbir hatada durmaz.
All errors BIOS bir hata tespit ettiğinde durur ve size bu hatayı düzeltmeniz için uyarıda bulunur.
All,But Disk/Key POST
Klavye ve disket sürücü hataları dışındaki hatalarda durur.
CPU Internal Cache :
Bazı BIOS'larda "CPU Level 1 cache/CPU Level 2 Cache" olarak da görünür.Yeni PII işlemcilerde önbellek işlemci üzerindedir.Sık kullanılan bazı bilgiler disk veya sistem belleği (RAM) yerine,geçici olarak hızlı önbellekte tutulabilir.Böylece bazı işlemler daha hızlı gerçekleştirilir.Sisteminizin performansını artırmak için bu seçeneği sürekli "Enabled" konumunda tutmalısınız.
BIOS Update :
BIOS yongası ile bütünleşik BIOS güncelleme modülünün işlemciye gerekli bilgileri iletmesini sağlar.Enabled konumunda durmalıdır.
CPU Fast String :
Performansı artırır.Bu yüzden "Enabled" konumda olması gerekir.
Quick Power On Self Test :
POST işleminin 4 kez yerine (bazı PC'lerde 3 kez) bir kez yapılmasını sağlar.Sistemin hızlı açılmasını sağlamak için "Enabled" konumuna getirebilirsiniz.
Boot Sequence (First/Second/Third Boot Device):
PC'niz açıldığında BIOS'un işletim sistemi için önce hangi sürücüye bakması gerektiğini söyler.Sisteminizi açılış disketi ile açacaksanız bu sırayı A,C ...olarak değiştirebilirsiniz.Normalde ise açılışın hızlanması için C,A ...olarak durmalıdır.Yeni BIOS'larda sistemin CD-ROM'dan veya diğer sürücülerden açılması için CD-ROM,E,F,LS/ZIP gibi seçenekler de bulunur.
HDD Sequence SCSI/IDE First :
Bazı yeni BIOS'larda SCSI ve IDE diskleri bir arada kullananlar için konulan bu yeni seçenek,SCSI'ye ayarlandığında sistemin SCSI sürücüler üzerinde birden fazla işletim sisteminin boot edilmesinde de kullanılabilir.
Boot Up Floppy Seek :
Bu seçenek "Enabled" konumda ise açılışta disket sürücü bir kez aranır.Ama "Disabled" konumda ise sistem ara sıra disket sürücüyü yoklayarak doğru çalışıp çalışmadığını kontrol eder.Sisteminizin ara sıra işlem yapmayı kesip disket sürücüyü aramasını istemiyorsanız "Disabled" konumuna getirin;Default ayarı "Disabled" dır.
Floppy Disk Access Control :
Bazı BIOS'larda bulunan bu ayar,sabit diskten disket sürücüye dosya kopyalamasını engeller.R/W (Read/Write) seçilmişse,diskete yazdırma yapılabilir ve disket okunabilir.
IDE HDD Block Mode Sectors :
Bu seçenek,disketlerde veri transferi başına bir sektör yerine her transferde birden fazla sektörün işleme alınmasını sağlayarak disk performansını artırır.Tüm yeni diskler bu özelliği destekler.Bu tür yeni disketlerde seçenek "HDD Max" olmalıdır.
Boot Up NumLock Status :
BIOS'ta bu seçeneği " Enabled" durumuna getirirseniz; sistem açıldığında NumLock tuşuna basmışsınız gibi olur ve numerik klavye rakamları yazar.
Boot Up System Speed :
Yeni bazı BIOS'larda bulunan bu ayarı,sistemin işlemci hızınıza uygun olarak açılması için "High" konumuna getirmelisiniz."Low" konumda iken sistem dahili veriyolu hızında açılır.Bazı çok eski çevre birimleri ve oyunlar bu hıza alışık olmadığı için,Low seçeneği konulmuştur.Normalde "High" konumda durmalıdır.
Virus Warning:
Eğer bu ayar etkin edildiğinde [Enabled],sabit disk(ler)inizin boot bölümüne bilgi yazılmaya çalışıldığı zaman bir uyarı mesajı çıkarır.Bu özellik normalde iptal edilmiş halde [Disabled] geliyor.Eğer işletim sistemi yüklerken sorun çıkmamasını istiyorsanız,bu ayarın [Disabled] konumunda olmasına özen gösterin.İşletim sistemini yükledikten sonra bu ayarı aktif konuma [Enabled] getirebilirsiniz.
Gate A20 Option :
Bu seçenek,sistemin 1 MB üzerindeki uzatılmış belleği (extended memory) nazıl kullanacağı ile ilgilidir."Fast" seçilmişse,sistem yonca seti Gate A20'yi kontrol eder."Normal"e ayarlanmışsa,klavye denetçisindeki bir pin bunu denetler.Gate A20'yi "Fast" olarak seçmek,özellik Windows ve OS/2'de sistem performansını artırır.Security Option : Sisteminize ve BIOS Setup'daki ayarlara başkalarının ulaşamaması için BIOS Setup'tan nasıl şifre koyabileceğinizi biraz ileride açıklayacağız.Bu seçenek ise bu şifrenin sistem için mi BIOS Setup için mi olması gerektiğini belirler.Şifre verildiği halde şifreyi kabul etmez ise O zaman bu ayar "Startup" konumuna getirilmiş demektir.Oysa bu ayar "System" konumuna getirilirse,sistem açılışta şifre sorar ve şifreyi girmeden PC'nizi açamazsınız.
PS/2 Mouse Function Control :
Yeni sistemlerde fare bir COM portuna değil,yuvarlak bir PS/2 portuna bağlanır (tabii bunun için PS/2 farenizin olması gerekir.) İşte bu ayar "Auto" ise sistem açılışta PS/2 fareyi tanır ve IRQ12'yi bu fareye ayırır.Aksi halde IRQ12 başka kartlara ayrılabilir.
PCI/VGA Palette Snoop :
Bazı grafik kartları (örneğin grafik hızlandırıcılar ve MPEG kartları) standart VGA olmayabilir ve renkleri düzgün şekilde göstermeyebilir.Bu ayarın "Enabled" yapılması sorunu giderir."Disabled" olarak bırakılması önerilir.
OS/2 Onboard Memory >64MB :
OS/2 işletim sistemi ile birlikte 64MB'tan büyük DRAM kullanıyorsanız bu ayarın "Enabled" yapın.Aksi halde "Disabled" olsun.
Video ROM BIOS Shadow :
Bu ayar "Enabled" yapıldığında video BIOS'unun ROM tipi bellekten RAM tipi bellek ROM'dan hızlı olduğu için,"Shadow" adı verilen bu işlem sayesinde sistem performansı artar.Hemen bu seçeneği altında bir dizi bellek adresi göreceksiniz.Bunlar ROM kullanan diğer kartlara aynı işlemi uygulamak içindir.Ancak kitapçıklarına bakarak bu kartların hangi adresleri kullandığını öğrenmeli,ona göre bu seçenekleri "Enabled" konuma getirmelisiniz.
POWER Management Setup

Power Management :
Ayarı "Max Saving"e getirirseniz sistem kısa bir süre kullanılmadan durursa güç tasarruf moduna geçer."Min Saving"de de aynı işlem olur ancak sistem güç tasarruf moduna daha uzun sürede geçer."Disabled" seçeneği tüm güç yönetim modunu tümüyle devreden çıkarır."User Define" ise diğer seçenekleri ayarlanabilir konuma getirir ve kullanıcının tercih yapabilmesini sağlar.
PM Control By APM :
Gelişmiş güç yönetimi yüklüyse bu seçeneği "Yes" olarak ayarlamak güçten daha fazla tasarruf sağlar.
Video Off Option :
Monitörün ne zaman güç koruma tasarruf geçirilebileceğini gösterir.All Modes Off (tüm modlarda kapama); Always On (daima açık); Suspend Off (suspend modunda kapama) ve Susp,Styb Off (suspend ve standby modlarında kapama) seçenekleri vardır.
Video Off Method :
Monitörün ne şekilde askıya alınacağını belirler.Şu seçenekler olabilir:DPMS,Blank Screen,V/H Sync+Blank.DPMS (Display Power Management-Görüntü Güç Yönetimi ) özelliği,ekran kartınızı-tabii bu VESA DPMS özelliği destekliyorsa - denetler.Blank Screen sadece ekranı karartır ve sadece güç yönetim özelliği olmayan monitörlerde kullanılır.V/H Sync+Blank seçeneği ekranı karartır ve yatay/dikey taramayı kapatır.Yeni monitör ve ekran kartlarında DPMS seçeneği kullanılır.
Video Off After :
Sistemin sırayla daha düşük güç koruması modlarından daha yüksek olanlara geçmesini sağlamışsanız,hangi modda monitörün kapanacağını belirler.
Modem Use IRQ :
Sistemi modem sinyali ile uyandıracaksanız,varsa bu seçenekte modeminizin IRQ'sunu seçmelisiniz.
PM Timers : PM Timers ayarları güç yönetim zamanlarını belirler.Bu bölümde diski güç tasarruf moduna geçiren "HDD Power Down" süresi,ve sistemin Uyku,Bekletme ve Askıya Alma (Doze,Standby,Suspend) modlarına geçmeleri için gerekli süreler ayarlanabilir.Sistem bir aktivite olunca,IRQ kanalına sinyal gönderince tekrar harekete geçer.
Power Up Control :
Aynı pencerede ayrı bir bölmede yer alan bu grupta sistemin ne zaman otomatik açılacağını belirlenir.'Soft-Off' özelliğine sahip anakartlarda sistem bir düğme ile veya yazılım aracılığı ile kapatıldığında elektrik doğrudan kesilmez,sistem askıya alınır.PWR Button<4 sec :Bu ayar 'Soft Off'a getirildiğinde PC açma/kapama düğmesi 4 saniyeden sistem normal olarak kapanır.Suspend seçeneğinde ise düğmenin iki yönlü işlevi vardır; 4 saniyeden az basıldığında sistem uyku moduna geçer."No Function" seçeneğinde ise düğme 4 saniyeden az basılı tutulduğunda Soft-off düğmesinin bu işlevi devreden çıkarır.Bu ayarlardan bağımsız olarak düğme 4 saniyeden fazla basılı tutulduğunda sistem elektriği kesilerek kapanır.
PWR Up On Modem Act :
Bu seçenek "Enabled" duruma getirildiğinde bilgisayar kapalı durumdayken modemden gelen bir sinyalle (modeme bağlı telefon numarası arandığında) açılır.Ancak işletim sistemi hemen devreye girmediği için modem aracılığı ile bir faks,dosya vs.gönderiliyorsa,bu ilk denemede gerçekleşmez.
Automatic Power Up :
Sisteminizin günün belirlediğiniz saatlerde otomatik olarak açılmasını sağlar.
BIOS DOSYA ADRESLERİ
Anakart üreticilerinin BIOS dosyaları için sunduğu Web adresleri aşağıdadır.
Asus:
www.asus.com.tw/products/motherboard/bios.html
GigaByte: www.gigabyte.com.tw/support/mbbios_index.htm
Abit:www.abit-usa.com/english/download/bios%20update/main.htm
MSI: www.msi.com.tw/support/bios/main.htm
Soyo: www.soyousa.com/686bios.html
Intel: http://support.intel.com/support/motherboards/desktop
IWill:www.iwillusa.com/support/ProductSupport.asp?SupportID=8
FIC: http://www.fic.com.tw/techsupport/drivers/searchbios1.asp
SpaceWalker (Shuttle): www.spacewalker.com/english/download.htm
Tyan: http://www.tyan.com/support/html/bios_support.html
BIOS GÜNCELLEME PROGRAMLARI
AFLASH programının son sürümü: http://cgi.asus.com.tw
AWDFLASH programının son sürümü: http://www.hwstation.com
Buradan indireceğiniz.AWDFLASH programı,Asus hariç,diğer AWARD BIOS kullanan anakartlar içindir.
ASUS EKRAN KARTLARININ BİOSUNU GÜNCELLEMEK
AFLASH.exe ve güncel BIOS dosyası gerekli;
Örnek Anakart: ASUS CUSL2
Önce sistemi boot edebilecek bir disket hazırlamamız gerekiyor.Bunun için Win9x kullanıyorsanız,disket sürücünüze boş bir disket koyup,Başlat-Programlar-MS-DOS komut istemi yolunu izleyip,format a:/q/s komutunu girin.Bu şekilde bir sistem disketimiz olmuş oldu.PC'yi bu disket ile açmamız gerektiğinden,BIOS'a girip BOOT menüsünden boot sırasında birinciliği disket sürücünüze verin.Böylece sistemi disketten boot edebileceğiz.
Anakartınızın modeline göre,kutucukta belirtilen BIOS dosyalarının adresine gidip,sizin anakartınız için en güncel olan BIOS dosyasını çekin.Ayrıca,yine AFLASH programını çekmeniz gerekiyor.İndireceğiniz BIOS dosyası sıkıştırılmış olarak geleceğinden,bu dosyayı disket sürücünüzün içine açın.AFLASH programını da diskete kopyalayın.Ayrıca BIOS'a girerek,önemli ayarları bir kenara not edin.Bilgisayarı disketten açtıktan sonra,komut satırına:AFLASH yazıp Enter'a basın.
Ekrana iki seçenek gelecek.
Birincisi
: Şu anki BIOS sürümünü bir dosyaya kaydet;
İkincisi
: BIOS'u güncelle.Her ihtimale karşı,siz şu anda kullandığınız BIOS'u yedekleyin. İlerde belki bu eski BIOS'lar ile koleksiyon yaparsınız.Acil durumlarda gerekli olabilir.Birinci seçeneği seçtikten sonra,sizden şu anda kullandığınız BIOS sürümünün yedeklenmesi için dosya ismi isteyecek.Eskibios.bin yazabilirsiniz.Daha sonra 2.seçeneğe geçin. Sizden,Internet'ten çektiğiniz BIOS dosyasının ismini ister.Bunu buraya yazın ve Enter'a basın.İlk etapta,güncellemek istediğiniz BIOS dosyasının anakartınız ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilir.Bu doğrulama esnasında size şöyle bir mesaj verebilir: "Notice: Boot Block is Different".Size güncelleyeceğine emin misiniz diye sorulduğunda Y tuşuna basıp devam edebilirsiniz.İşlem başarılı olursa,"Flashed Successfully" mesajı belirecektir.
Eğer bir hatayla karşılaşırsanız,bilgisayarınızı yeniden başlatmayın.Güncelleme işlemini tekrar yapın.Sorun yine devam ederse,bu sefer AFLASH programı ile kayıt ettiğimiz eski BIOS'u yüklemek zorunda kalacağız.Eğer ola ki işlem başarısızlıkla sonuçlandığı halde sisteminizi kapatıp açarsanız,Boot Block'un durumuna göre sistem açılır veya açılmaz.Boot Block,BIOS'da bir bölüm olup bilgisayarınız açılması için gereklidir.Eğer güncelleme işleminde Boot Block zarar görürse,sisteminiz açılmayacaktır.BIOS güncelleme işlemi başarı ile biterse,BIOS'a girerek,Load Setup Defaults ayarını seçerek,Enter'a basıyoruz.Daha sonra,daha önce değiştirmiş olduğumuz BIOS ayarlarını tekrar el ile ayarlıyoruz.
NOT:
Güncellemeleri yapmadan önce,sitedeki uyarılara dikkat edin.Örneğin Asus CUSL2 kullanıcılarına şöyle bir uyarı yapılmış:
"Eğer AFLASH programının 1,27 versiyonunu kullanarak,BIOS versiyonu 1001.A veya daha önceki sürümden yeni sürümlere güncelleyecek iseniz,BIOS'dan Advanced-PCI Configuration-VGA BIOS Sequence ayarını [PCI/AGP] yapın.Aksi takdirde sistem doğru bir şekilde başlayamayacaktır.Böyle bir durumda,AGP veya PCI yuvasına taktığınız ekran kartını çıkartarak,Clear CMOS jumper'ı ile CMOS bilgilerini silin.Anakart üzerine entegre olan ekran kartı ile bilgisayarı açıp,Load Setup Defaults yaptıktan sonra,Add-On ekran kartınızı kullanabilirsiniz."
ANAKARTIN MARKA VE MODELİ NASIL ÖĞRENİLİR?
Bazı üreticiler,anakartın üzerine marka yerine bazen model yazabiliyorlar.Dolayısıyla markayı anlamak güçleşiyor.Bazı sistemlerde ise kasanın açılması,sistemi garanti dışı bıraktığından,çaresiz kalbilir.Ama,biraz çaba ile,kasa açılmadan anakartınızın markasını ve modelini nasıl öğrenebileceğiniz.Anakart üreticilerini,kullandığı AWARD ve AMI BIOS'lar sayesinde anlıyoruz.PC'nizi açtıktan sonra RAM'ınızın sayıldığı ekranda  iken Pause tuşuna basarak ekrandakileri inceleyin.En altta,rakam-harf bulunuyor.Her üreticinin kendine göre bir id(kimlik) numarası bulunuyor.Her üreticinin kimlik numarası farklı ve bu numara Ekranda gizlenmiştir.Markalı bir anakartınız var ise POST ekranındayken,anakartınızın markası ve modeli çok açık bir şekilde görünmektedir.
Örneğin
Asus CUSL2'nin BIOS ekranı gibi.
Fakat çoğu anakartta,kodlar yer alıyor.CTBIOS adlı program,eğer AWARD BIOS'lu bir anakartınız var ise bu kodları analiz ederek,anakartınızın markasını size bildiriyor.Ama modelini söylemiyor.Bu programı,www.hwstation.com/files/pcmag/ctbios.zip adresinden indirebilirsiniz.Award BIOS'lar için,altını çizip 1 diye işaretlediğimiz yerde yazan yazıya bakalım: CUSL2.Çoğu anakartta,bunun yerine,6A6LJE19C şeklinde bir ifade yer alır. Buradaki ilk 5 karakter,yani 6A6LJ anakartta kullanılan yongaseti hakkında bilgi verir. Bundan sonraki 6.ve 7.karakterler ise,yani E1,anakartınızın üreticisinin kod adını taşımaktadır.
Örneğin
E1,ECS'yi temsil ediyor.Son 2 karakter ise gerekli değil,bu kodlar her anakartın üreticine göre farklılık gösterir.Kendi anakartınızdaki bu kodu edindikten sonra www.motherboards.org/moboidtools.html adresine giderek,BIOS String ID bölümüne bu kodu yazacaksınız ve sonuca ulaşacaksınız.Bazı anakartlarda,2 nolu işaretlediğimiz yerde,Kuzey ve Güney Köprüsü bilgileri yer almakta.Ama i815,i820 gibi hızlandırılmış mimariyi kullanan yongasetli anakartlarda yongasetinin ismi yer alır.3 nolu yerde ise,bazı anakartlarda şu mantık işleniyor: Anakart Modeli - BIOS versiyonu.Örneğin,6BXC V.2.9 şeklinde.6BXC burada model,V.2.9 ise kullanılan BIOS'un sürümünü belirtiyor.Bunlar AWARD BIOS'u kullanan anakartlar için geçerliydi.AMI BIOS kullananlarda ise durum farklı değil.POST Ekranında en altta duran gereksiz rakam ve harflerden yararlanıyoruz.1991 yılından sonra çıkan ve AMI BIOS kullanan anakartlarda,şöyle bir ifade olmalı: 51-0102-zz1526-0010111-071595-XXXX-XXX-X.Altı çizili olan rakamı,www.motherboards.org/moboidtools.html adresine giderek,BIOS String ID bölümüne yazarak sonuca ulaşırız.Phoenix BIOS'da ise böyle bir tanımlamak için kod barındırmıyor.
Son olarak,anakartınızın markasını ve modelini öğrendikten sonra yapacağınız işlem Yukarıda verdiğimiz adresten ID String'e göre,size bu markanın Web sitesi adresini de verecektir.Anakartınızın üreticisinin Web adresine gidip,ürünler bölümünden sizin anakartınız ile olan ilgili sayfaya gitmek.Oradan,anakartınızın nasıl bir şey olduğunu öğrenin; yani slot yapıya mı,yoksa soket yapıya mı sahip? Intel mi yoksa VIA yongasetli mi? Bunları öğrendikten sonra,anakartınızın üreticisinin BIOS sayfalarından,anakartınız için olan BIOS dosyalarına ulaşabilirsiniz.
İNTERNET'TEN BİOS UPDATE
Asus UPDATE  :
http://www.cizgi.com.tr/sss/sssliveupd-1.htm
GigaByte BIOS:
http://www.gigabyte.com.tw/home/a_bios.htm
MSI Live BIOS :
http://www.msi.com.tw/support/feature/livebios/livebios.htm
BIOS HATA SİNYALLERİ

AWARD BIOS

1 uzun: Bellek Problemi.Bellek modüllerinin yerine oturup oturmadığını kontrol etmek, bellek modüllerini farklı bir yuvaya takmak,belleği değiştirmek çözüm olabilir.
1 uzun 2 kısa: Görüntü hatası.BIOS ekran kartına ulaşamıyor olabilir.Ekran Kartının yerine oturup oturmadığını kontrol etmek gerekebilir.Ekran Kartı,Ekran Kartı belleği hatası veya anakart ile ilgili bir problem de olabilir.
1 uzun 3 kısa: Yukarıdaki ile aynı.
Sürekli bipleme: Bellek veya görüntü hatası.İşlemci ısısının yükselmesi de olabilir.Diğer donanımları da kontrol etmek gerekir.
AMI BIOS SİNYALLERİ

1 - Sürekli Ses: Güç kaynağı arızası.
2 - Birçok kısa bip: Anakart arızası.
3 - 1 uzun: Bellek tazeleme hatası.
4 - 1 uzun 1 kısa: Anakart veya BIOS çipi arızası.
5 - 1 uzun 2 kısa: Ekran kartı arızası.
6 - 1 uzun 3 kısa: Ekran kartı arızası.
7 - 2 uzun 1 kısa: Ekran kartı arızası.
8 - 2 kısa: Bellek parity (eşlik) hatası.
9 - 3 kısa: Belleğin ilk 64k’lık bölümünde hata.
10 - 4 kısa: Timer hatası.(Sistem Saati hatası)
11 - 5 kısa: İşlemci hatası.
12 - 6 kısa: Klavye işlemcisi hatası.
13 - 7 kısa: İşlemci veya anakart hatası.
14 - 8 kısa: Ekran kartı belleğinde okuma/yazma hatası.
15 - 9 kısa: BIOS ROM hatası.
16 - 10 kısa: CMOS okuma/yazma hatası.
17 - 11 kısa: Tampon Bellek Hatası.

ÇÖZÜM YOLLARI

1.hata için;Güç kaynağınızın bağlantılarını kontrol edip bir deneme daha yapın. Eğer sorun devam ediyorsa, üç vakte kadar size yeni bir güç kaynağı gelecek demektir.
2, 4, 10, 12, 15 e 16 numaralı hatalar için; Tüm kartları işlemciyi ve RAM’leri söküp tekrar takın. Öncelikle mümkün olduğunca az bileşenle bilgisayarı başlatmaya çalışın.
4, 15 ve 16 numaralı hatalarda BIOS çipinin yerine düzgünce oturduğundan emin olmak için üstüne hafifçe bastırın. Değişen bir şey yoksa 4, 15 ve 16 numaralı hatayla karşı karşıyaysanız yeni bir BIOS çipi edinin, yok eğer değilseniz zaten yeni bir anakartınız olacağınız için BIOS çipiniz otomatik olarak değişmiş olacaktır.
3, 8 ve 9 numaralı hatalar için;Öncelikle RAM’lerinizin yerlerine düzgün oturduklarından ve yuvalarla aralarında herhangi bir yabancı maddenin bulunmadığından emin olun. Eğer birden fazla bellek modülü kullanıyorsanız değişik kombinasyonlar deneyin. Hata hala devam ediyorsa belleklerinizi tek tek deneyerek sorunun hangisi/hangilerinde olduğunu bulabilirsiniz.
5, 6 ve 7 numaralı mesajı alıyorsanız; Ekran kartınızın yerine iyice oturduğundan ve monitör bağlantısının düzgünce bir şekilde yapıldığından emin olun. Problem sürüyorsa başka bir ekran kartı ile bilgisayarı başlatmayı deneyin. Sonuç alırsanız sizi tebrik ederiz çok yakın bir zamanda yepyeni bir ekran kartınız olacak. Ekran kartlarıyla ilgili alacağınız sesli hata mesajlarının neredeyse tamamı 6 numara olacaktır. Bu nedenle şimdiden “diii di dit dit” sesine alışmanızda fayda var.
11, 13 ve 17 numaralı hatalar için;İşlemcinizin düzgün bir şekilde takıldığından emin olun. Mümkünse başka bir işlemciyle denemelerde bulunun, sonuç alamazsanız özellikle 17 numaralı hata için anakartınızdan şüphelenin.

HATA MESAJLARI

BIOS ROM checksum error - System halted: BIOS çipindeki bir hatayı gösterir.Çipte fiziksel hata veya BIOS yazılımında bozukluk olabilir.Sisteminizi yeni bir BIOS ile update edin,sorun devam ediyorsa yeni bir BIOS çipi edinmeniz gerekecek.
CMOS battery failed: BIOS piliniz bitmiş veya bitmek üzere.Pilin türünü belirleyip en yakın saatçiden yenisini alabilirsiniz.
CMOS checksum error - Defaults loaded: Herhangi bir nedenden dolayı BIOS ayarlarınızda bozukluk oluşmuş (muhtemelen bitmek üzere olan BIOS pili yüzünden).Varsayılan ayarlar yüklenerek sisteminizin zarar görmesi engellenmiş.
Floppy disk(s) fail: Sisteminize takılı bulunan disket sürücü(ler) ile BIOS’taki disket sürücü ayarları birbirini tutmuyor.Disket sürücünüzün bağlantılarını kontrol edin,BIOS’taki ayarlar yanlışsa düzeltin.Sorun devam ediyorsa disket sürücünüzde bir fiziksel arıza var demektir.
Keyboard error or no keyboard present: Belki de en çok karşılaşılan POST mesajı.Bu mesaj genellikle “Press F1 to continue” diye devam eder.Siz de olmayan klavyenin F1 tuşuna basarak hatadan kurtulabilir veya yeni bir klavye takarak işleme devam edebilirsiniz.
Memory test fail: POST mesajlarının belki de en can sıkıcısı.BIOS’taki bellek ayarlarınızda olabilecek bir problemden kaynaklanabildiği gibi,bellek modüllerinizdeki kısmi arıza nedeniyle de ortaya çıkailir.Ayarlarınızdan eminseniz,başka bir bellek ile sisteminizi tekrar açmayı deneyin.
Hard Disk(s) Fail: Sisteminizde mevcut disk(ler)le BIOS’ta belirilmiş disk ayarları birbirini tutmuyor demektir.BIOS’tan disk ayarlarını otomatiğe getirin,master/slave ayarlarını kontrol edin.Sorun devam ediyorsa disk sürücünüzde fiziksel bir bozukluk muhtemeldir.